Saturday, March 12, 2011

Adrusu Alughatul arabiyah!

assalammualaikum wa masa' al-khayr
                                 (selamat petang)

Hari ini kita dalam edisi belajar bahasa arab ye kawan-kawan,memandangkan den ade test membaca untuk arab esok..Nervous   hoho cuak sikit tapi kontrol-kontrol. Nak cakap pengalaman ambik bahasa arab untuk sem yang kedua ni sem lepas alhamdulilah dapat A- sem ni tak tahu macam mana nasib A+ insyaallah .heee SAYA TAK PANDAI TULIS JAWI! ini akibat dulu suka ponteng skolah agama sakit perut lah sakit tangan lah sakit kaki lah haihhhh... nasib baik ade kakak yang berbesar hati memberi tunjuk ajar seminggu kursus belajar tulis jawi dengan beliau alhamdulilah dah hebat sekarang.
Spinning

Faedah belajar arab ini sangat banyak memang tak terhingga .
  1. solat tidak sah jika tidak menggunakan bahasa arab
  2. bahasa arab merupakan bahasa tertua dan abadi
  3. bahasa arab mempunyai bahasa yang paling banyak perbendaharaan kata
  4. bahasa paling banyak serapan contoh alkohol,algoritme etc
Malah bahasa Al-Quran sendiri menggunakan bahasa arab alhamdulilah kadang-kadang baca al-quran tu kita akan lebih memahami maksudnya . Bahasa arab telah dijadikan bahasa untuk menyatukan umat di seluruh dunia











terima kasih daun keladi, kalau rajin komen sekali :)

1 comment:

Rahimah Ramlan said...

salam,
start bljr bhs arab since darjah 1-form 5, unfortunately masa studi kat U, x amek subject tu..so ilang camtu je..:(