Sunday, July 17, 2011

Makeup pas wudhuk sah ke??

Assalammualaikum

Situasi: Semasa nak solat zuhur kat times square. yeah times square
selepas amik air sembahyang nk pakai bedak compact.
kakekin: eh yam kan baru pas amik wudhuk nnt batal lah wudhuk pakai mekap tuh.
yam : eh yeke? tapi time kat teknik setapak dulu dorang ckp tk batal pun.
kak ekin : betul batal . tapi tak tahu lah.
yam: pulak...~

Anda musykil? mari tanya Dr Mashitah jawab.

Jika sudah mengambil wuduk kemudian memakai bedak asas yang bersifat kalis air atau tidak wuduk masih SAH. Kecuali, jika selepas memakai bedak yang memang dinyatakan kalis air kemudian mengambil wuduk maka tidak sah wuduk , kerana syarat sah wuduk ialah air sampai ke kulit. apa yang penting air sampai ke kulit barulah sah wuduk.
terima kasih daun keladi, kalau rajin komen sekali :)

2 comments:

kaizen said...

betol2... tp kalau dah was2 elok jgn pakai laa...

latest entry Isu HANGAT Blogger Minggu NI!!!

cik yam said...

oh sudah tidak was2 lagi.